E fia iloa pe aoga le tui Covid?Fai le su'ega sa'o i le taimi sa'o

E masani ona fautua mai saienitisi e faasaga i le suʻeina o antibodies pe a uma ona tui.Ae mo nisi tagata, e talafeagai lenei mea.
I le taimi nei o le fiasefulu miliona o tagata Amerika o loʻo faia tui puipuia e faasaga i le coronavirus, e toʻatele tagata e fia iloa: Pe o lava aʻu antibodies e puipuia ai aʻu?
Mo le tele o tagata, o le tali o le ioe.E le'i taofia ai le o'o mai o pepa fa'alotoifale mo su'ega antibody.Ae ina ia maua se tali fa'atuatuaina mai le su'ega, e tatau i le tagata fai tui ona faia se ituaiga o su'ega i le taimi sa'o.
Fa'ata'ita'i le su'ega, po'o le fa'alagolago i se su'ega e su'e ai le antibody sese-lea e faigofie tele pe a fua i le tele o su'ega o lo'o avanoa i aso nei-atonu e te manatu o lo'o e a'afia pea pe a leai sau su'ega.
O le mea moni, e manaʻo saienitisi o tagata masani e tuiina e le faia se suʻega antibody, aua e le manaʻomia.I faʻataʻitaʻiga faʻataʻitaʻiga, o le tui faʻatagaina a Amerika na mafua ai le malosi o le tali atu i le antibody i toetoe lava o tagata auai uma.
"O le toʻatele o tagata e le tatau ona popole i lenei mea," o le tala lea a Akiko Iwasaki, o se fomaʻi i le Iunivesite o Yale.
Ae o le su'ega o le antibody e mana'omia mo tagata e vaivai le puipuiga o le tino po'o i latou o lo'o inu ni vaila'au - o lenei vaega lautele e aofia ai le faitau miliona o lo'o mauaina foa'i totoga, o lo'o mafatia i nisi o ma'i kanesa, po'o le fa'aaogaina o vaila'au fa'ama'i po'o isi fa'alavelave puipuia.Tagata e iai fualaau.O lo'o fa'atupula'ia fa'amaoniga e fa'apea o se vaega tele o nei tagata o le a le mafai ona atia'e se tali atu o le antibody pe a uma ona tui.
Afai e tatau ona e suʻeina, pe naʻo le manaʻo e faʻataʻitaʻi, o lona uiga o le mauaina o le suʻega saʻo e taua tele, fai mai Dr. Iwasaki: "Ou te faʻatuai lava e fautuaina tagata uma e faʻataʻitaʻi, aua seʻi vagana ua latou malamalama lelei i le matafaioi o le suʻega. , tagata Atonu e talitonu sese e leai ni antibodies na gaosia.”
I le amataga o le faʻamaʻi, o le tele o suʻega faʻapisinisi na faʻatatau i le sailia o antibodies e faasaga i le coronavirus protein e taʻua o le nucleocapsid poʻo le N, ona o nei antibodies e tele i totonu o le toto pe a maeʻa faʻamaʻi.
Ae o nei antibodies e le malosi e pei ona manaʻomia e puipuia ai faʻamaʻi pipisi, ma o latou umi e le umi.Ae o le mea e sili ona taua, o antibodies faasaga i le N protein e le gaosia e tui faʻatagaina e le Iunaite Setete;nai lo lena, o nei tui e fa'aosoina ai antibodi e faasaga i se isi polotini (e ta'ua o spikes) o lo'o i luga o le vairusi.
Afai e fai tui o tagata e le'i a'afia lava i le tui ona fa'ata'ita'i lea mo antibodi e faasaga i le porotini N nai lo antibodies e faasaga i spikes, e ono fa'asalaina i latou.
O David Lat, o se tusitala loia e 46 tausaga le matua i Manhattan na taofia i le falemai mo Covid-19 mo le tolu vaiaso ia Mati 2020, na faamaumauina le tele o lona gasegase ma le toe malosi i luga o le Twitter.
I le tausaga na sosoo ai, na faia ai se suʻega a Mr. Rattle mo antibodies i le tele o taimi-mo se faʻataʻitaʻiga, ina ua alu e vaʻai i le pulmonologist poʻo le cardiologist mo le tulitatao, poʻo le foaʻiina o le plasma.O lona maualuga o le antibody na maualuga ia Iuni 2020, ae na faʻaitiitia pea i masina na sosoo ai.
Na manatua talu ai nei e Rattle o lenei pa'u "e le popole ai au.""Ua taʻu mai ia te aʻu o le a mou ese atu, ae ou te fiafia o loʻo ou tumau pea i se uiga lelei."
E o’o mai i le aso 22 o Mati o le tausaga nei, ua mae’a ona fai tui puipuia o le ali’i o Lat.Ae o le suʻega o le antibody na faia e lona cardiologist i le aso 21 o Aperila e leʻi lelei.Na te'i Mr. Rattle: "Na ou manatu a uma le masina o tui, o le a pa aʻu antibodies."
Na liliu Mr. Rattle i le Twitter mo se faʻamatalaga.Florian Krammer, o se immunologist i le Icahn School of Medicine i Mount Sinai i Niu Ioka, na tali mai e ala i le fesili po o le a le ituaiga o suʻega na faʻaaogaina e Mr. Rattle.“O le taimi lena na ou vaai ai i auiliiliga o suega,” o le tala lea a Mr. Rattle.Na ia iloa o se suʻega lea mo N protein antibodies, ae le o antibodies e faasaga i spikes.
"E foliga mai o le faaletonu, latou te avatu ia te oe nucleocapsid," o le tala lea a Mr. Rattle.“Ou te leʻi mafaufau lava e fesili mo se isi mea.”
Ia Me o le tausaga nei, na fautuaina ai e le US Food and Drug Administration le faʻaaogaina o suʻega antibody e iloilo ai le puipuiga - o se faʻaiʻuga na tosina ai faitioga mai nisi saienitisi - ma tuʻuina atu naʻo faʻamatalaga autu e uiga i le suʻega i tagata tausi soifua maloloina.O le tele o fomaʻi e le o iloa le eseesega i le va o suʻega antibody, poʻo le mea moni o nei suʻega e naʻo le tasi le ituaiga o puipuiga mai le siama.
E masani ona maua su'ega vave o le a maua ai ioe-leai fa'ai'uga ma e ono misia le maualalo o vaega fa'ama'i.O se ituaiga o su'ega su'esu'e, e ta'ua o le su'ega Elisa, e mafai ona faia se fa'atusatusaga semi-quantitative o spike protein antibodies.
E taua foi le faʻatali a itiiti ifo ma le lua vaiaso mo suʻega pe a maeʻa le tui lona lua o le tui Pfizer-BioNTech poʻo Moderna, pe a oʻo i luga le maualuga o le antibody i se tulaga e lava mo le iloa.Mo nisi tagata e maua le tui Johnson & Johnson, o lenei vaitaimi atonu e oʻo atu i le fa vaiaso.
"O le taimi lenei, antigen ma le maaleale o le suʻega-o nei mea e taua tele," o le tala lea a Dr. Iwasaki.
Ia Novema, na faʻatūina ai e le Faalapotopotoga o le Soifua Maloloina a le Lalolagi tulaga faʻataʻitaʻiga o le antibody e faʻatagaina ai le faʻatusatusaina o suʻega eseese."E tele suʻega lelei i le taimi nei," o le tala lea a Dr. Kramer."O mea faʻasolosolo, o nei mea gaosi uma, o nei nofoaga uma o loʻo faʻatautaia ai o loʻo faʻafetaui i iunite faʻavaomalo."
Na taʻua e Dr. Dorry Segev, o se fomaʻi tipitipi ma tagata suʻesuʻe i le Iunivesite o Johns Hopkins, o antibodies e naʻo le tasi le itu o le puipuiga: "E tele mea e tutupu i lalo ole luga e le mafai e suʻega antibody ona fua saʻo."O loʻo faʻatumauina pea e le tino le mea e taʻua o le cellular immunity, o se fesoʻotaʻiga lavelave a tagata puipuia o le a tali atu foi i tagata faʻalavelave.
Fai mai a ia, peitaʻi, mo tagata ua uma ona fai tui ae ua vaivai le puipuiga o le tino, atonu e aoga le iloa o le puipuiga mai le siama e le o le mea e tatau ona i ai.Mo se fa'ata'ita'iga, o se tagata ma'i fa'ato'aga e iai le maualuga o le antibody e ono mafai ona fa'aogaina fa'ai'uga o su'ega e fa'amaonia ai le tagata faigaluega e tatau ona fa'aauau pea lana galuega mamao.
E lei sailia e Mr. Rattle se isi suega.E ui lava i ana suʻega, naʻo le iloaina o le tui e ono toe faʻateleina ana antibodies ua lava lea e faʻamautinoa ai o ia: "Ou te talitonu e aoga le tui."


Taimi meli: Iuni-23-2021