Auala talafeagai o le telemedicine ma le toe fuataina o laisene faafomai

Fa'aaogā fa'amatalaga ma au'aunaga a le NEJM Group e sauni ai e avea ma foma'i, fa'aputu le poto, ta'ita'ia se fa'alapotopotoga tau soifua maloloina ma fa'alauiloa lau atina'e o galuega.
I le taimi o le faʻamaʻi Covid-19, o le televave o le atinaʻeina o le telemedicine ua toe faʻafoʻi ai manatu fou i felafolafoaiga e uiga i laisene a fomaʻi.A'o le'i o'o mai le fa'ama'i, e masani ona tu'uina atu e setete laisene mo foma'i e fa'atatau i faiga fa'avae o lo'o fa'ata'atia i totonu o setete ta'itasi Medical Practice Act, lea e fa'atonu ai e tatau ona laiseneina foma'i i le setete o lo'o i ai le ma'i.Mo fomaʻi e manaʻo e faʻaoga telemedicine e togafitia ai tagata mamaʻi i fafo atu o le setete, o lenei manaʻoga e faʻatupuina ai le tele o faʻalavelave tau pulega ma tupe mo i latou.
I le amataga o le faʻamaʻi, tele faʻalavelave faʻatatau i laisene na aveesea.O le tele o setete ua tuʻuina atu faʻamatalaga le tumau e iloa ai laisene faʻafomaʻi i fafo atu o le setete.1 I le tulaga feterale, Medicare ma Medicaid Services ua fa'ate'aina mo se taimi lē tumau le mana'oga a Medicare mo le mauaina o se laisene foma'i i le setete o le ma'i.2 O nei suiga le tumau na mafai ai le tausiga na maua e le tele o gasegase e ala i le telemedicine i le taimi o le faʻamaʻi Covid-19.
O nisi o fomaʻi, tagata atamamai, ma fai faiga faʻavae e talitonu o le atinaʻeina o le telemedicine o se susulu o le faʻamoemoe mo le faʻamaʻi, ma o loʻo iloiloina e le Konekeresi le tele o pili e faʻalauiloa ai le faʻaogaina o le telemedicine.Matou te talitonu o le suiga o laisene o le a avea ma ki i le faʻateleina o le faʻaogaina o nei auaunaga.
E ui lava o loʻo tausia e le setete le aia tatau e faʻataʻitaʻi ai laisene faafomaʻi talu mai le tuai o 1800s, o le atinaʻeina o faiga faʻale-soifua maloloina a le atunuʻu ma faʻaitulagi ma le faʻateleina o le faʻaogaina o le telemedicine ua faʻalauteleina le lautele o le maketi o le soifua maloloina i tua atu o tuaoi o le atunuʻu.O nisi taimi, o faiga fa'avae a le setete e le ogatusa ma le mafaufau masani.Ua matou faʻalogo i tala e uiga i tagata mamaʻi na aveina le tele o maila i le isi itu o le setete e auai i le tausiga muamua telemedicine asiasiga mai a latou taavale.O nei gasegase e tau le mafai ona auai i le taimi lava e tasi i le fale ona e le o laiseneina a latou fomaʻi i le nofoaga e nofo ai.
Mo se taimi umi, o loʻo popole foi tagata ona o le Komisi Laisene a le Setete o loʻo gauai tele i le puipuia o ona sui mai tauvaga, nai lo le tautuaina o le manuia lautele.I le 2014, na manumalo ai le Federal Trade Commission i le North Carolina Board of Dental Inspectors, ma finau e faapea o le faʻasaina e le Komisi e le o ni nifo mai le tuʻuina atu o auaunaga paʻepaʻe ua solia ai tulafono antitrust.Mulimuli ane, na failaina lenei mataupu a le Faamasinoga Maualuga i Texas e luʻitauina ai tulafono faatonutonu o laisene e faʻatapulaʻaina ai le faʻaogaina o le telemedicine i le setete.
E le gata i lea, o le Fa'avae o lo'o tu'uina atu ai le fa'amuamua a le feterale, i lalo o tulafono a le setete e fa'alavelave ai fefa'ataua'iga i totonu o setete.Ua faia e le Konekeresi ni tuusaunoaga faapitoa mo le setete?Pulea fa'aletulafono fa'apitoa, aemaise i polokalame fa'alesoifua maloloina feterale.Mo se faʻataʻitaʻiga, o le VA Mission Act of 2018 e manaʻomia ai setete e faʻatagaina fomaʻi i fafo atu o le setete e faʻataʻitaʻi telemedicine i totonu o le Veterans Affairs (VA) system.O le atinaʻeina o le telemedicine interstate e maua ai se isi avanoa mo le malo tele e faʻalavelave ai.
E le itiiti ifo ma le fa ituaiga o suiga ua faʻatulagaina pe faʻalauiloa e faʻalauiloa ai le telemedicine i le va o setete.O le auala muamua e fa'avae i luga o le faiga o pemita fa'afoma'i a le setete o lo'o iai nei, ae fa'afaigofie ai mo foma'i ona maua pemita mai fafo.Na faʻatinoina le maliega faʻatulafonoina faʻa-fomaʻi i le 2017. O se maliliega i le va o 28 setete ma Guam e faʻavavevave ai le faʻagasologa masani a fomaʻi e maua ai laisene masani a le setete (silasila i le faʻafanua).A maeʻa ona totogi le $700 franchise fee, e mafai e fomaʻi ona maua laisene mai isi atunuu o loʻo auai, ma totogifuapauina mai le $75 i Alabama poʻo Wisconsin i le $790 i Maryland.E oʻo mai ia Mati 2020, naʻo le 2,591 (0.4%) o fomaʻi i setete auai na faʻaogaina le konekarate e maua ai se laisene i se isi setete.E mafai e le Konekeresi ona pasia tulafono e fa'amalosia ai isi setete e auai i le konekarate.E ui lava ina maualalo le faʻaogaina o le faiga, faʻalauteleina le konekarate i setete uma, faʻaitiitia tau ma avega tau pulega, ma sili atu faʻasalalauga e mafai ona oʻo atu ai i le faʻateleina o le ulufale.
O le isi faiga fa'avae o le fa'amalosia lea o le fefa'ataua'iga, lea e otometi ai ona iloa e setete laisene mai fafo.Ua faʻatagaina e le Konekeresi fomaʻi o loʻo faʻataʻitaʻi i le VA system e maua ai faʻamanuiaga tutusa, ma i le taimi o faʻamaʻi, o le tele o setete na faʻatinoina mo se taimi le tumau faiga faʻavae.I le 2013, na fa'atūina ai e le tulafono feterale le fa'atinoina tumau o le fa'atusa i le fuafuaga a le Medicare.3
O le auala lona tolu o le faʻataʻitaʻiina o vailaʻau e faʻatatau i le nofoaga o le fomaʻi nai lo le nofoaga o le maʻi.E tusa ai ma le National Defense Authorization Act of 2012, o fomaʻi o loʻo tuʻuina atu le tausiga i lalo o le TriCare (Polokalame mo le Soifua Maloloina o le Militeri) e manaʻomia ona laiseneina i le setete o loʻo latou nonofo ai, ma o lenei faiga faʻavae e mafai ai ona faʻatagaina togafitiga faafomaʻi.Senators Ted Cruz (R-TX) ma Martha Blackburn (R-TN) talu ai nei na faʻalauiloaina le "Equal Access to Medical Services Act", lea o le a faʻaaogaina mo se taimi le tumau lenei faʻataʻitaʻiga i faʻataʻitaʻiga telemedicine i le atunuʻu.
Le fuafuaga mulimuli -?Ma o le talosaga sili ona auiliili i totonu o talosaga na talanoaina ma le faaeteete - o le a faʻatinoina le laisene a le feterale.I le 2012, na tuʻuina atu ai e le Senator Tom Udall (D-NM) (ae leʻi faʻalauiloaina) se pili e faʻavae ai se faasologa o laisene laisene.I lenei fa'ata'ita'iga, o foma'i e fiafia i galuega fa'ava-o-malo e tatau ona talosaga mo se laisene a le setete fa'aopoopo i le laisene a le setete4.
E ui lava e manaia le mafaufau i le mafaufau i se laisene feterale e tasi, o sea faiga faavae atonu e le aoga ona e le amanaiaina le poto masani o le silia ma le seneturi o faiga laiseneina a le setete.E iai foʻi se sao tāua a le komiti i gaoioiga aʻoaʻiga, e faia se gaoioiga faasaga i le faitau afe o fomaʻi i tausaga taʻitasi.5 O le fesuia'i i le faiga o laisene a le feterale e ono fa'aleagaina ai malosiaga fa'atonu a le setete.E le gata i lea, o fomaʻi ma komiti faʻafomaʻi a le setete o loʻo tuʻuina atu le tausiga faʻafesagaʻi o loʻo i ai le aia faʻapitoa i le tausia o se faiga faʻatulafonoina a le setete e faʻatapulaʻa ai le tauvaga mai i fafo atu o le setete, ma atonu latou te taumafai e faʻaleagaina ia suiga.O le tuʻuina atu o laisene faʻafomaʻi e faʻavae i luga o le nofoaga o le fomaʻi o se fofo atamai, ae o loʻo luʻitauina ai foʻi le faiga ua leva e faʻatonutonu ai togafitiga faafomaʻi.Ole suiga ole fuafuaga ile nofoaga e ono tula'i mai ai fo'i ni lu'i mo le laupapa?Gaoioiga amio pulea ma le lautele.Fa'aaloalo i suiga a le atunu'u O lea la, o le fa'ata'atiaga fa'asolopito o pemita atonu o le auala sili lea i luma.
I le taimi lava e tasi, e foliga mai o se taʻiala le aoga e faʻamoemoe ai le setete e faia a latou lava gaioiga e faʻalautele ai avanoa mo laisene i fafo atu o le setete.I totonu o fomaʻi i atunuʻu o loʻo auai, o le faʻaogaina o konekarate vaʻavaʻa e maualalo, faʻamaonia e mafai ona faʻaauau pea le faʻalavelaveina o le telemedicine i le va o malo ma pulega tau tupe.Mafaufau i le tetee i totonu, e foliga mai e le mafai e setete ona faia tulafono tumau tumau na o latou lava.
Masalo o le fuafuaga sili ona lelei o le faʻaaogaina lea o pulega feterale e faʻamalosia ai le fefaʻatauaʻiga.E mafai e le Konekeresi ona mana'omia le fa'atagaga mo le fa'afoliga i le tulaga o le isi polokalame feterale, Medicare, e fa'avae i luga o le tulafono muamua e fa'atonutonu ai foma'i i le VA system ma le TriCare.Afai lava e iai a latou laisene faʻafomaʻi aoga, e mafai ona latou faʻatagaina fomaʻi e tuʻuina atu auaunaga telemedicine i Medicare e faʻamanuiaina i soʻo se setete.O lea faiga e ono faatelevaveina ai le pasia o tulafono a le atunuu e uiga i le taui, lea e aafia ai foi ma‘i o loo faaaogāina isi ituaiga o inisiua.
O le faʻamaʻi Covid-19 ua tulaʻi mai ai ni fesili e uiga i le aoga o le faʻavae o laisene o loʻo i ai nei, ma ua atili manino ai o faiga e faʻalagolago i le telemedicine e agavaa mo se faiga fou.E tele fa'ata'ita'iga fa'apitoa, ma o le maualuga o suiga e a'afia ai e amata mai i fa'aopoopoga i fa'avasegaga.Matou te talitonu o le faʻavaeina o le faiga o laisene a le atunuʻu, ae o le faʻamalosia o fefaʻatauaʻiga i le va o atunuʻu o le auala sili lea ona moni i luma.
Mai le Harvard Medical School ma Beth Israel Deaconess Medical Center (AM), ma Tufts University School of Medicine (AN) –?O lo'o i Boston uma;ma Duke University School of Law (BR) i Durham, North Carolina.
1. Le Fa'apotopotoga o Fono Fa'afoma'i a le Atunu'u.US setete ma teritori ua toe teuteu a latou fomaʻi manaʻomia laisene faʻavae ile COVID-19.Fepuari 1, 2021 (https://www.fsmb.​​org/siteassets/advocacy/pdf/state-emergency-declarations-licensures-requirementscovid-19.pdf).
2. Inisiua faafomai ma nofoaga autu o auaunaga fesoasoani faafomai.O le COVID-19 fa'aaliga fa'alavelave fa'afuase'i palanikeke mo tausi soifua maloloina e tuusaunoa.Tesema 1, 2020 (https://www.cms.gov/files/document/summary-covid-19-emergency-declaration-waivers.pdf).
3. Le 2013 TELE-MED Act, HR 3077, Satoshi 113. (2013-2014) (https://www.congress.gov/bill/113th-congress/house-bill/3077).
4. Ua faia e le au lagolago a Norman J. Telemedicine ni taumafaiga fou mo galuega laiseneina fomai i luga o tuaoi o le setete.Niu Ioka: Federal Fund, Ianuari 31, 2012 (https://www.commonwealthfund.org/publications/newsletter-article/telemedicine-supporters-launch-new-effort-doctor-licensing-across).
5. Le Fa'apotopotoga o Fono Fa'afoma'i a le Atunu'u.US Medical Regulatory Trends and Actions, 2018. Tesema 3, 2018 (https://www.fsmb.​​org/siteassets/advocacy/publications/us-medical-regulatory-trends-actions.pdf).


Taimi meli: Mati-01-2021