E ta'uta'ua le mata'ituina o le kulukose toto “le tiga”, ae e itiiti ni fa'amaoniga e fesoasoani i le tele o tagata ma'i suka

I le taua a le atunuʻu e faʻasaga i le faʻamaʻi o le maʻisuka, o le auupega talafeagai o loʻo faʻalauiloa malosi i gasegase e naʻo le tasi-kuata laʻititi ma e mafai ona ofuina i luga o le manava poʻo le lima.
O lo'o fa'apipi'iina pea le su'esu'ega o le kulukose o le toto i se tama'i masini e fetaui tonu i lalo o le pa'u, e fa'aitiitia ai le mana'oga mo tagata mama'i e tu'i o latou tamatamailima i aso uma e siaki ai le kulukose toto.E siaki e le mata'itū le maualuga o le kulukose, lafo le faitauga i le telefoni feavea'i a le ma'i ma le foma'i, ma fa'ailoa le tagata ma'i pe a maualuga tele pe maualalo le faitau.
E tusa ai ma faʻamatalaga mai le kamupani faʻafaigaluegaina Baird, toetoe lava 2 miliona tagata e maua i le maʻisuka i aso nei, lea e faaluaina le numera i le 2019.
E itiiti lava ni fa'amaoniga o le fa'aauauina pea o le mata'ituina o le kulukose o le toto (CGM) e sili atu ona lelei togafitiga mo le tele o tagata mama'i ma'i suka-fai mai tagata poto faapitoa i le soifua maloloina e tusa ma le 25 miliona tagata e maua i le ituaiga 2 fa'ama'i i le Iunaite Setete e leai ni tui inisalini e fa'atonutonu ai lo latou suka toto.Ae ui i lea, o le gaosiga, faʻapea foʻi ma nisi o fomaʻi ma kamupani inisiua, fai mai pe a faʻatusatusa i le suʻega o tamatamailima i aso uma, o le masini e fesoasoani i tagata mamaʻi e pulea le maʻisuka e ala i le tuʻuina atu o faʻamatalaga lata mai e sui meaʻai ma faamalositino.Fai mai latou e mafai ona faʻaitiitia ai faʻalavelave taugata o faʻamaʻi, e pei o le fatu fatu ma le stroke.
Na taʻua e Dr. Silvio Inzucchi, le faatonu o le Yale Diabetes Center, o le siakiina pea o le kulukose o le toto e le taugofie mo tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka ituaiga 2 e le faʻaaogaina le inisalini.
Fai mai a ia, e mautinoa lava e sili atu le faigofie o le tu'u ese o le masini mai le lima e ta'i lua vaiaso, nai lo le tele o la'au tamatamai lima e itiiti ifo i le $1 le tau i le aso.Ae "mo tagata mamaʻi maʻisuka ituaiga 2, o le tau o nei masini e le talafeagai ma e le mafai ona faʻaaogaina masani."
A aunoa ma se inisiua, o le tau faaletausaga o le fa'aogaina o le mata'ituina pea o le kulukose toto e i le va o le lata i le $1,000 ma le $3,000.
O tagata e maua i le ma'isuka ituaiga 1 (e le o gaosia le inisalini) e mana'omia fa'amatalaga faifaipea mai le mata'itū ina ia mafai ai ona tui tu'i talafeagai o hormones gaosia e ala i se pamu po'o se tui.Talu ai ona o tui o le inisalini e mafai ona mafua ai le pa'u o le suka toto e lamatia ai le ola, o nei masini e lapataia ai tagata gasegase pe a tupu lenei mea, aemaise lava i le taimi o le moe.
O tagata mama'i e maua i le ma'isuka ituaiga 2 o lo'o maua i se isi fa'ama'i, latou te faia le inisalini e pulea ai le si'itia o le suka i le toto pe a uma ona 'ai, ae e le tali malosi atu o latou tino i tagata e leai se fa'ama'i.E tusa ma le 20% o gasegase ituaiga 2 o loʻo tui pea le inisalini ona e le mafai e o latou tino ona maua meaʻai ma e le mafai e vailaʻau tuʻu ona pulea lo latou maʻisuka.
E masani ona fautuaina e fomaʻi le maʻi suka e suʻe a latou kulukose i le fale e siaki ai pe o latou ausia sini o togafitiga ma ia malamalama pe faʻafefea ona aʻafia le maualuga o le suka toto i vailaʻau, meaʻai, faamalositino, ma le atuatuvale.
Peita'i, o se su'ega taua o le toto e fa'aoga e foma'i e mata'ituina ai le ma'i suka i tagata mama'i e maua i le ma'i ituaiga 2 e ta'ua o le hemoglobin A1c, lea e mafai ona fuaina ai le maualuga o le suka o le toto mo se taimi umi.Ole su'ega ole tamatamailima po'o le siaki toto kulukose ole a va'ai ile A1c.Talu ai o lenei suʻega e aofia ai le tele o le toto, e le mafai ona faia i totonu o le fale suʻesuʻe.
Ole su'esu'ega faifai pea ole kulukose ole toto e le mafai fo'i ona iloilo le kulukose ole toto.Nai lo lena, sa latou fuaina le maualuga o le kulukose i le va o masini, o le suka lea e maua i le vai i le va o sela.
E foliga mai ua naunau le kamupani e fa'atau atu le mata'itu i tagata ma'i suka ituaiga 2 (tagata uma e tui inisalini ma tagata e le faia) aua o se maketi lea e sili atu i le 30 miliona tagata.I se faatusatusaga, e tusa ma le 1.6 miliona tagata e maua i le maʻisuka ituaiga 1.
O le paʻu o tau ua faʻateleina ai le faʻatupulaia o le manaʻoga mo faʻaaliga.O le Abbott's FreeStyle Libre o se tasi o faʻailoga taʻutaʻua ma sili ona taugofie.E $70 le tau o le masini ma e tusa ma le US$75 le tau o le masini i le masina, lea e tatau ona sui i vaiaso uma e lua.
Toeitiiti lava o kamupani inisiua uma e tu'uina atu siaki toto kulukose faifaipea mo tagata e maua i le ma'isuka ituaiga 1, ma ose vaomago lelei e fa'asaoina ai le ola mo i latou.Fai mai Baird, toetoe o le afa o tagata e maua i le maʻisuka ituaiga 1 o loʻo faʻaogaina nei masini mataʻituina.
O se numera la'ititi ae fa'atupula'ia kamupani inisiua ua amata ona tu'uina atu inisiua fa'afoma'i mo nisi ma'i ituaiga 2 e le fa'aaogaina le inisalini, e aofia ai le UnitedHealthcare ma le CareFirst BlueCross BlueShield e fa'avae i Maryland.Fai mai nei kamupani inisiua ua latou ausia muamua le manuia i le faʻaogaina o siaki ma faiaoga o le soifua maloloina e fesoasoani i le puleaina o latou tagata suka.
O se tasi o nai suʻesuʻega (e tele na totogiina e le gaosiga o masini, ma i se tau maualalo) na suʻesuʻeina le aʻafiaga o le mataʻituina o le soifua maloloina o tagata mamaʻi, ma o taunuuga na faʻaalia ai le feteʻenaʻi o taunuuga i le faʻaitiitia o le hemoglobin A1c.
Fai mai Inzucchi, e ui lava i lea, ae na fesoasoani le mataʻitū i nisi o ana gasegase e le manaʻomia le inisalini ma e le fiafia e tatu o latou tamatamailima e sui ai a latou meaʻai ma faʻaititia ai le maualuga o le suka.Fai mai fomaʻi e leai ni a latou faʻamaoniga e mafai e faitauga ona faia ni suiga tumau i le taumafa ma le faʻamalositino a tagata mamaʻi.Fai mai latou o le tele o gasegase e le faʻaaogaina le inisalini e sili atu le auai i vasega aʻoaʻoga o le maʻisuka, alu i faletaalo poʻo le vaʻai i se tausi meaʻai.
Na taʻua e Dr. Katrina Donahue, o le faatonu o suʻesuʻega a le Matagaluega o Faiga Faafomaʻi a Aiga i le Iunivesite o North Carolina: “E tusa ai ma a matou faamaoniga o loo maua, ou te talitonu e leai se aogā faaopoopo o le CGM i lenei faitau aofaʻi.”“Ou te le o mautinoa mo le tele o gasegase., Pe sili atu tekinolosi o le tali sa'o lea."
O Donahue o le tusitala faʻatasi o se suʻesuʻega iloga i le JAMA Internal Medicine i le 2017. Na faʻaalia e le suʻesuʻega o le tausaga mulimuli ane, o le suʻega tamatamailima e siaki ai le maualuga o le kulukose toto o tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka ituaiga 2 e le aoga mo le faʻaititia o le hemoglobin A1c.
E talitonu o ia, i se taimi umi, o nei fua e le’i suia ai le taumafa a le tagata ma’i ma le fa’amalositino-e tutusa lava le moni mo le mata’ituina pea o le kulukose o le toto.
Veronica Brady, o se tagata poto faapitoa i le maʻisuka i le Iunivesite o Texas Health Sciences Center ma le sooupu mo le Association of Diabetes Care and Education Experts, fai mai: “E tatau ona tatou faaeteete i le auala e faaaoga ai le CGM.”Fai mai a ia pe afai e talafeagai tagata O nei siaki mo ni nai vaiaso pe a suia fualaau e ono afaina ai le maualuga o le suka, pe mo i latou e le lava le malosi e fai ai suʻega tamatamai lima.
Ae ui i lea, o nisi gasegase e pei o Trevis Hall e talitonu e mafai e le mataʻituina ona fesoasoani ia i latou e pulea a latou faʻamaʻi.
I le tausaga talu ai, o se vaega o se fuafuaga e fesoasoani i le puleaina o lona maʻisuka, o le fuafuaga a le Hall o le soifua maloloina "United Healthcare" na tuʻuina atu ia te ia ni siaki e leai se totogi.Na ia fai mai o le faʻafesoʻotaʻi o le mataʻitu i le manava faʻalua i le masina o le a le mafua ai le faʻalavelave.
O faʻamaumauga o loʻo faʻaalia ai o Hall, 53, mai Fort Washington, Maryland, na fai mai o lona kulukose o le a oʻo i tulaga mataʻutia i le aso.Na ia fai mai e uiga i le faailo o le a lafo e le masini i le telefoni: "Sa faateʻia i le taimi muamua."
I nai masina ua tuanaʻi, o nei faitauga na fesoasoani ia te ia e suia ana meaʻai ma faʻamalositino mamanu e puipuia ai nei faʻamaʻi ma pulea le faʻamaʻi.O nei aso, o lona uiga o le savali vave pe a uma se taumafataga pe 'ai fualaau faisua i le 'aiga o le afiafi.
O nei kamupani gaosi oloa ua faaalu le faitau miliona o tala e una’ia ai foma’i ina ia fa’atonuina le fa’aauau pea o le siaki o le kulukose o le toto, ma latou fa’asalalau sa’o tagata mama’i i luga o fa’asalalauga i luga o le Initaneti ma le TV, e aofia ai ma le Super Bowl i lenei tausaga a le ali’i pese o Nick Jonas (Nick Jonas).Jonas) fa'afiafia i fa'asalalauga ola.
Kevin Sayer, Pule Sili o Dexcom, o se tasi o taʻutaʻua gaosi oloa faʻaaliga, na taʻu atu i le au suʻesuʻe i le tausaga talu ai o le maketi e le o le inisalini ituaiga 2 o le lumanaʻi.“E masani ona ta’u mai e le matou ‘au a tupu a’e le maketi lenei, o le a pa.O le a le itiiti, ma o le a le tuai,” o lana tala lea.
Na ia faaopoopo mai: "Ou te manatu lava ia o le a faʻaaogaina e tagata gasegase i taimi uma i le tau saʻo ma le fofo saʻo."


Taimi meli: Mati-15-2021