Fai mai le HSE e 50,000 su'ega antigen e maua i le vaiaso fou

Na taʻua e le ulu o le atunuu e nafa ma le suʻega ma le sailia o le HSE, afai e ausia le maualuga o le 20,000 i le 22,000 PCR suʻega, 50,000 antigen suʻega o fesoʻotaʻiga vavalalata o le a tuʻuina atu mai le nofoaga autu o suʻega mai le vaiaso fou.
Na taʻua e Niamh O'Beirne o le sampling site na faʻataʻitaʻiina le 16,000 tagata i le Aso Gafua.Ole numera lea e fa'amoemoe e fa'atupula'ia mulimuli ane i le vaiaso nei ma e ono sili atu i le maualuga o le gafatia i le amataga o le vaiaso fou, pe a fa'aaoga su'ega antigen mo feso'ota'iga vavalalata.
Fai mai Ms. O'Beirne i luga o le Newstalk's Pat Kenny polokalame o le suʻega suʻega o se faʻafefiloi o tagata savali ma fesoʻotaʻiga vavalalata.
“E tusa ma le 30% o tagata na omai mo’i le tumau i totonu o le potu su’ega, o nisi e fesootai ma femalagaaiga-o le aso lona 5 lea o le suega ina ua toe taliu mai femalagaaiga i fafo-ona tusa lea ma le 10% na fautuaina e foma’i, ma isi. sa mafuta vavalalata e.
"O aso uma 20% i le 30% o tagata e taʻua o fesoʻotaʻiga vavalalata-pe a matou aveese mai numera o suʻega, matou te faʻaitiitia le manaʻomia mo le upega tafaʻilagi ina ia mafai ai ona matou oʻo atu i tagata uma vave."
Na ia faaopoopo mai o nisi o upega tafaʻilagi o loʻo i ai se fua faatatau lelei e oʻo atu i le 25%, ae toʻaitiiti tagata latou te faʻaogaina le auaunaga o se "faʻamaonia fua".
"I le taimi nei, ina ia mafai ona fuafua lelei, matou te faʻamoemoe e faʻapipiʻi suʻega antigen i le amataga o le vaiaso fou."
E ui o le numera o falemaʻi e fesoʻotaʻi ma Covid-19 o loʻo maualalo pea pe a faʻatusatusa i le maualuga o le faʻamaʻi na faʻamauina ia Ianuari, na taʻua e le HSE i le Aso Gafua o loʻo toe iloiloina faʻataʻitaʻiga ma faʻamatalaga.
Na taʻua e le Minisita o le Soifua Maloloina Stephen Donnelly na ia "popole o le tele o mataupu o le a tuʻuina atu ai le mamafa o le HSE".
I le Aso Gafua, 101 tagata na maua i le niumonia fou, mai le 63 tagata i le vaiaso talu ai - 20 tagata o loʻo i ai nei i le potu tigaina.I le tumutumu o le galu lona tolu ia Ianuari, 2,020 tagata na faʻamaʻi ile faʻamaʻi.


Taimi meli: Iul-21-2021